Geertruidenberg, vestingstad aan de BiesboschDe gemeente Geertruidenberg kent een gevarieerd aanbod voor bezoekers via land maar zeker ook via water. Het is omringd door de rivieren de Bergsche Maas, Amertak en Donge en is daardoor zowel vanuit de Zeeuwse wateren als de West-Brabantse vaarroutes goed bereikbaar. Geertruidenberg heeft een directe toegang tot Nationaal Park De Biesbosch. Dit nationaal park is ontstaan na de St. Elisabethsvloed in 1421. Het is één van de grootste natuurgebieden van Nederland en één van de weinige overgebleven zoetwatergetijden gebieden in Europa. Dat maakt De Biesbosch tot een uniek gebied.

De ideale manier om De Biesbosch te verkennen is per boot. Bezoek dit prachtige gebied met kreken, killen, riet en zandplaten. Hier kunt u genieten van de stilte en misschien ontdekt u wel een bever of een zeearend. Verspreid over De Biesbosch liggen wandelpaden, waarvan een deel alleen over water bereikbaar is. Fietsen in De Biesbosch is ook mogelijk door gebruik te maken van een speciale fietspont en de Keizersveerse brug. Maar ook rondom De Biesbosch is het prachtig fietsen in de nieuwe natuurgebieden, de polders, langs akkers en lintdorpen. Water heeft in de gemeente Geertruidenberg altijd een belangrijke rol gespeeld. Deze gemeente kent een rijke scheepvaartgeschiedenis en ook nu nog speelt het water op economisch gebied een belangrijke rol. Maar ook voor bezoekers is het water van toegevoegde waarde. Er zijn verschillende  aanleg-mogelijkheden voor passanten. Ook zijn er vaste ligplaatsen in de verenigings- en jachthavens die een ruim aanbod aan faciliteiten bieden.


De nieuwste aanwinst zijn de steigers voor vijf historische werkschepen. Deze historische schepen hebben elk een historie met de gemeente Geertruidenberg en helpen daarmee om  het verleden weer zichtbaar te maken en het verhaal te vertellen.
Op gezette tijden zijn deze prachtige schepen zelfs gratis te bezoeken.


Geertruidenberg is Hollands oudste stad en verwierf haar stadsrechten in 1213 en is onderdeel van de Zuiderwaterlinie. De Zuiderwaterlinie is een unieke ketting van 11 Brabantse vestingsteden en hun ommeland, verbonden door het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met water. Geertruidenberg met haar vesting en Fort Lunet aan De Donge zijn onderdeel van deze linie. Waar vroeger de soldaten aan de grens stonden, vindt u nu Brabantse gezelligheid tegen het decor van een rijke geschiedenis. De drie kernen van de gemeente Geertruidenberg bieden een gevarieerd
winkel en horeca aanbod.
Raamsdonksveer is het winkelgebied van de gemeente Geertruidenberg, maar ook in Geertruidenberg en Raamsdonk zijn unieke winkels, restaurants en overnachtingsplaatsen te vinden. Er is een uitgebreid wandel- en fietsnetwerk dat u langs de belangrijkste  bezienswaardigheden van de gemeente brengt. De Izi travel app, onze stadsgidsen en de VVV helpen u bij het vinden van de mooiste bezienswaardigheden in onze gemeente. In de directe omgeving van Geertruidenberg liggen verschillende grote toeristische trekpleisters, zoals de Efteling, de Loonse en Drunense Duinen en de steden Breda en Den Bosch. Geertruidenberg is door haar centrale ligging de ideale uitvalsbasis voor een meerdaags verblijf in de regio.


Meer informatie over de toeristische en recreatieve mogelijkheden in de gemeente Geertruidenberg vindt u op  www.vestingstadaandebiesbosch.nl of in het VVV-kantoor dat gevestigd is in het monumentale pand “De Roos” op Markt 46 in Geertruidenberg.

U bent van harte welkom.