'Varen doe je Samen!': voor een veilige vaart


Knooppuntenboekjes
‘Varen doe je Samen!’ bevordert een veilig gezamenlijk gebruik van de vaarwegen voor de beroeps- en de recreatievaart. Om dat te bereiken zijn de zogenoemde knooppuntenboekjes ontwikkeld, waarin per regio de belangrijkste en drukste vaarwegknooppunten beschreven zijn. Van deze drukke locaties op de vaarweg vind je in de knooppuntenboekjes een beschrijving, inclusief overzichtskaart en een voorgestelde route om het knooppunt op een veilige en vlotte manier te passeren. Het zijn adviezen, geen verplichte trajecten: je kunt ook op andere manieren de knooppunten oversteken. De kaarten zijn een aanvulling op de officiële waterkaarten. Ze zijn dus niet bedoeld om op te navigeren. Lees voor vertrek de teksten over de te passeren vaarwegknooppunten en bestudeer de kaarten. Dan ga je goed voorbereid op reis. Er zijn tien knooppuntenboekjes ingedeeld per regio die via www.varendoejesamen.nl/knooppunten gratis te downloaden zijn. De website werkt ook heel goed op een smartphone of tablet, dus is ook onderweg goed te gebruiken.Brochures
Er zijn knooppuntenboekjes gemaakt met veilige adviesroutes. Behalve de Knooppuntenboekjes zijn er ook tal van brochures over veilig varen. Zoals ‘Samen veilig varen’, waarin drie belangrijke aandachtspunten op het water beschreven zijn, met handige aanbevelingen voor een vlotte en veilige vaart. Verder zijn er ook brochures op het gebied van reisvoorbereiding: ‘Gasveilig’, ‘Voorkom motorstoring’ en ‘Een veilige tuigage’. Deze brochures kunt u gratis downloaden vanaf de website of bekijken via de App. Er zijn tien knooppuntenboekjes ingedeeld per regio die via www.varendoejesamen.nl/knooppunten gratis te downloaden zijn. De website werkt ook heel goed op een smartphone of tablet, dus is ook onderweg goed te gebruiken.


Informatieve brochures
Naast de Knooppuntenboekjes heeft Varen doe je Samen! verschillende informatieve brochures ontwikkeld die voorlichting geven over veel voorkomende zaken en veiligheid op het water. Er komen verschillende onderwerpen aan bod rond de hoofdthema’s (technische) preventie, goede reisvoorbereiding, vaaruitrusting, veiligheid op het water en goed zeemanschap. Daarnaast worden er nog diverse andere onderwerpen besproken, zoals bijvoorbeeld snel varen, vuil water en de Staande Mast Route.

Al deze brochures zijn gratis te downloaden via: www.varendoejesamen.nl/downloads

Nog veel meer!
Naast bovengenoemde brochures en knooppunten is er op onze website nog veel meer informatie voor zowel de beroeps als de recreatievaart te vinden. In ons Kenniscentrum vind je veel achtergrondinformatie over uiteenlopende onderwerpen. Daarnaast hebben we continu actueel nieuws over ontwikkelingen, vaarroutes, stremmingen, evenementen en veel meer. Je kunt je ook aanmelden voor de maandelijkse nieuwsbrief, zodat het laatste nieuws automatisch in je mailbox valt. Tevens is de pagina met FAQ's een bron van informatie voor iedereen die gaat varen.

Dat geldt ook voor de Vaarbewaarkaart, een handig overzicht van vaartips, regels en seinen gedrukt op een stevige kaart die aan boord bewaard kan worden. De kaart is gratis te downloaden via www.varendoejesamen.nl/downloads. Daarnaast zijn we ook op Facebook en Twitter actief.