De Blauwe Vlag


Veilig, duurzaam en schoon
Recreëren op het water. Voor velen is dat de ultieme ontspanning. En natuurlijk is het dan fijn als u, tijdens een tussenstop in de jachthaven, de zekerheid hebt van goede voorzieningen en veiligheid. En die zekerheid heeft u, als u aanlegt in een jachthaven met de Blauwe Vlag.


Keurmerk
De Blauwe Vlag is al meer dan 30 jaar een herkenbare, internationale milieuonderscheiding. Jachthavens waar de Blauwe Vlag uithangt, zijn aantoonbaar veilig en schoon en men gaat hier bewust om met de natuur en het milieu. Dit wordt jaarlijks gecontroleerd door deskundige inspecteurs. In 2018 zijn 124 Nederlandse jachthavens Blauwe Vlag gecertificeerd.

Internationale criteria
Die internationale jury is er niet voor niets. Blauwe Vlag gaat voorbij de landsgrenzen. Niet alleen in ons land, maar ook in 46 andere landen kunt u rekenen op de betrouwbaarheid van de Blauwe Vlag. De criteria zijn voor alle landen identiek. Dat betekent dus dat de kwaliteit van het zwemwater, de veiligheid in de haven en de faciliteiten in Blauwe Vlag-jachthavens overal ter wereld gegarandeerd gecontroleerd is en voldoet aan de voorwaarden. Zo kunt u zorgeloos genieten van een onvergetelijke vakantie op het water.

Groene Wimpel
Alle Blauwe Vlag jachthavens in Nederland voldoen aan de internationale eisen. Een 26-tal jachthavens in Nederland heeft boven op de Blauwe Vlag ook de Groene Wimpel verkregen. Dit betekent dat deze jachthavens extra inspanningen gedaan hebben op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze Groene Wimpel ontvangen zij voor een periode van twee jaar. Op de website van Blauwe Vlag staat welke jachthavens de Groene Wimpel hebben.


Een greep uit de criteria waaraan een jachthaven moet voldoen:

• Het water en de kades moeten schoon en goed onderhouden zijn 
• Er moeten voldoende goed verzorgde sanitaire voorzieningen zijn
• Afvalscheiding is een vereiste. Bij voorkeur ook voor bilgewater en afvalwater.
• In Blauwe Vlag-havens is het lozen van afvalwater van de boten en havenvoorzieningen in het water verboden
• Er moet voldoende blus- en reddingsmateriaal aanwezig zijn
• In een Blauwe Vlag-jachthaven is altijd een havenreglement met gedragscodes voor bezoekers aanwezig
• Tot slot wordt er in de haven genoeg en goede informatie gegeven over de natuur en het milieu in de omgeving en hoe gebruikers hier mee om moeten gaan.


Gaat u er dit seizoen op uit met de boot? En wilt u er zeker van zijn dat u in Nederland, maar ook in het buitenland in een veilige, schone haven verblijft? Kijk dan op de website van Blauwe Vlag. Hier vindt u een overzicht van alle nationale en internationale Blauwe Vlag-jachthavens. Of download de app Blue Flag International. Behouden vaart!  Behouden vaart!

www.blauwevlag.nl

www.blueflag.global