Paterswoldse meer, Hoornsemeer en Hoornse Plas

Het Paterswoldsemeer dat in het noorden van het meer overgaat in het Hoornsemeer is een mooi gebied om te recreëren en van de natuur te genieten. 

Het meer is te bereiken via het Noord-Willemskanaal en de Nijveensterkolk sluis. De afmetingen van de sluis zijn 18,40 meter lang, 4 meter breed en is 1.20 meter diep. De sluistijden staan op de website www.meerschap-paterswolde.nl/het-gebied/informatie/sluistijden.

Aangekomen op het meer kunt u rechtdoor langs de eilanden, rechtsaf langs de natuurlijke oostoever richting de stad Groningen. Linksaf richting de zuidkant van het meer waar zich ook de jachthaven bevindt. In het gebied zijn, met name bij de eilanden, een aantal vrije aanlegplaatsen waar men maximaal 3 aaneengesloten dagen mag liggen.


Het gebied van het Paterswoldsemeer is zeer verschillend. In het noordwesten ligt de Hoornseplas, een natuurplas, uitstekend geschikt voor dagrecreatie. De Hoornseplas is in 2014 in de ANWB kampioen genoemd als een gebied met leuke speelvoorzieningen, schoon terrein met goed onderhouden grasvelden. 91% van de ondervraagden gaf aan weer terug te komen.


De oostelijke natuurlijke kant van het meer is uitstekend geschikt om te wandelen en te fietsen. Er is diversiteit aan natuur, naast de schotse Hooglanders, schapen en pony’s is het ook mogelijk om reeën te zien. De meer ondernemende bezoeker kan een rondje rondom het gehele meer wandelen of fietsen. De Hoornsedijk maakt ook onderdeel uit van het Pieterpad. Het is halverwege de Hoornsedijk mooi uitrusten aan het meer aan de voet van molen De Helper. Hierbij kan men op een bankje genieten van uitzicht op het meer.


Aan de zuidkant van het meer, aan de Lijte, zijn ook een aantal (gratis) camperplaatsen. Er zijn verder geen voorzieningen voor campers. In het nabij gelegen natuurgebied Friescheveen is het mooi wandelen.


Vanuit de vrije ligplaatsen of de jachthaven is het gemakkelijk om een bezoek te brengen aan Haren of Groningen. Dit kan met het openbaar vervoer of door fietsen te huren.

www.meerschap-paterswolde.nl