‹ Terug naar het zoekoverzichtStavoren - Gemeentehaven
Gemeentehaven Stavoren
Noord 16
8715 HR Stavoren
Tel.: 14 0515
Email:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Stavoren - Gemeentehaven

Wie de gemeente Súdwest-Fryslân bezoekt, kan met eigen ogen zien dat water een wezenlijk onderdeel vormt van het landschap en de infrastructuur.

De gemeentelijke havens liggen in de pittoreske plaatsen Makkum, Stavoren, Bolsward, Sneek en Workum. Deze havens voeren allemaal de Blauwe Vlag.

De haven
De oude haven van Stavoren bevindt zicht direct aan het IJsselmeer. In de haven kunt u gebruik maken van het toiletgebouw, een drinkwatervoorziening en walstroom. De haven is gesitueerd vlakbij het treinstation, het VVV en een supermarkt.

De sluis
In Stavoren is een provinciale sluis. Deze sluis heeft een ruime knik in de sluiskolk waardoor pleziervaarders gemakkelijk kunnen manoeuvreren in de sluis. Daarnaast is de nieuwe sluis groen, open en energieneutraal. Vanuit de sluis heeft u direct toegang tot de binnenhaven van Stavoren en de Friese binnenwateren.

Bezienswaardigheden
Naast het standbeeld van het Vrouwtje van Stavoren, heeft het IJsselmeerstadje meer bezienswaardigheden te bieden. Eén daarvan is ook verbonden met het water: het J.L. Hooglandgemaal. Dit door de bekende architect Piet de Vries ontworpen gemaal (1966), loost maar liefst 6000 m3 water per minuut in het IJsselmeer. Daarmee is het een van de grootste gemalen in Europa. Andere bezienswaardigheden zijn het voormalige stadhuis, Toonkamer ‘t Ponthús en zeker ook de Marina Stavoren dat bevolkt wordt door menig luxe jacht. 

Wonen en leven
In het stadje is het goed wonen en leven. De meeste voorzieningen, waaronder veel horecagelegenheden en een bescheiden detailhandel, zijn aanwezig. Mede dankzij de rail- en vaarverbinding Leeuwarden – Stavoren – Enkhuizen – Amsterdam, is Stavoren zowel over spoor, weg als water uitstekend ontsloten.