Van vrijdag 27 tot en met zondag 29 juli a.s. vindt in Leiden de maritieme manifestatie Sail Leiden 2018 plaats. Het Historisch Bedrijfsvaartuig organiseert dan de jaarlijkse reünie voor de aangesloten verenigingen en scheepseigenaren. Voorafgaand komt een groot aantal schepen al naar Leiden en op de maandag erna vindt de grote uittocht plaats.

Dit betekent dat de gemeentelijke passantenhaven (nabij de Zijlpoort, oostzijde van het centrum) gesloten is voor het bezoek en afmeren van de plezier- en chartervaart van woensdag 25 tot en met maandag 30 juli a.s.

Op gezamenlijke uitnodiging van de Stichting Historische Haven Leiden en de gemeente Leiden komen zo’n 200 grote en kleine historische bedrijfsvaartuigen naar de historische binnenstad van Leiden. De schepen meren af in het gebied van de gemeentelijke passantenhaven (oostzijde stadscentrum), het Galgewater en Beestenmarkt (westzijde stadscentrum) en de tussenliggende grachten. Het evenement past bij het karakter van Leiden als historische waterstad.

Voor de bezoekers van Leiden is er in de binnenstad veel te zien. Naast de bezichtiging van de schepen, zijn er diverse marktactiviteiten, oude ambachten, optredens van Shanty koren, vaartochten en pendeldiensten van de rondvaartbedrijven in Leiden.

Als men per schip naar Leiden wil komen om van dit evenement te genieten, zijn er in de directe omgeving enkele jachthavens met ligplaatsen voor bezoekers. Wij verzoeken u hiervoor zelf contact op te nemen met deze bedrijven. Verder zijn er enkele vrije ligplaatsen langs de Rijn in Leiderdorp en langs het Rijn-Schiekanaal in Leiden.