De Westeinderplassen & Aalsmeer

In de achtertuin van Amsterdam en Haarlem vindt u de Westeinderplassen. Het Westeinderplassengebied is één van de grootste binnenwateren in het Groene Hart en zelfs in Nederland.


De Westeinderplassen bestaan uit de Grote Poel en de Kleine Poel, vaargebieden met elk een eigen karakter. De Grote Poel is een groot open water, ideaal zeilwater volgens de zeilers. De Kleine Poel daarentegen is groen, intiem met veel watergangen en eilanden. Met een klein motorbootje zou je zelfs kunnen verdwalen in dit doolhof van kleine doorgangen en slootjes. Een waterkaart vindt u in het Westeindermagazine, dat bij alle jachthavens rond de Westeinder verkrijgbaar is.


Een vaartochtje maken in dit gebied is verrassend, want naast de drukte op de recreatieeilanden vindt u hier ook nog de laatste stille akkers met seringenstruiken die getuigen van de tijd dat bijna alle eilanden in dit gebied werden gebruikt voor de seringenteelt. Veel kwekers hebben echter hun bedrijf beëindigd of zijn overgestapt op watersportactiviteiten. Wie meer te weten wil komen over de seringenteelt en de historie van de tuinbouw in Aalsmeer kan een bezoek brengen aan het tuinbouwmuseum de Historische Tuin aan het Praamplein. De VVV organiseert regelmatig historische dorpswandelingen door Aalsmeer. Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.vvvaalsmeer.nl.


Overnachtingsplaatsen zijn er genoeg in de jachthavens rond de Westeinder. Aalsmeer kent veel jachthavens die totaal ongeveer 5000 ligplaatsen verschaffen. Ook zijn er 80 gratis aanlegplaatsen bestemd voor dagrecreatie. Als u met kleine kinderen op vakantie gaat is het leuk om een keer naar het Surfeiland te gaan. Hier vindt u een zandstrand met speelweide waar de kleintjes onder uw toeziend oog veilig kunnen spelen.

   
Aan het Praamplein en aan de Kolenhaven kunt u aan de boodschappensteigers twee uur gratis afmeren om boodschappen te doen of een terrasje te pikken in het gezellige centrum van Aalsmeer. Tegen betaling van liggeld kunt u hier overnachten en gebruik maken van de openbare sanitaire voorzieningen van het Tuinhuis bij de Historische Tuin.
Aalsmeer is natuurlijk wereldberoemd vanwege de Bloemenveiling. Bent u benieuwd hoe het er aan toegaat bij de grootste veiling ter wereld, kom dan een kijkje nemen bij FloraHolland. U moet dan wel vroeg op want het veilen begint al om 7 uur ’s morgens.

 

 

   

Leuke recreatieve websites in Aalsmeer om te bezoeken:
www.aalsmeerwesteinder.nl  informatie over alle jachthavens
www.westeinderrondvaart.nl leuke historische vaartocht in Aalsmeer
www.vvvaalsmeer.nl    Informatie over evenementen in Aalsmeer
www.htaalsmeer.org   Tuinbouwmuseum Historische Tuin Aalsmeer www.seringen.nl   Informatie over de seringenteelt in Aalsmeer
www.floraholland.nl  Informatie over een bezoek aan de bloemenveiling
www.crowntheateraalsmeer.nl  Cinema- en theaterprogramma in Crown Studio’s Aalsmeer

Must visit evenementen:
www.westeinderzeilwedstrijden.nl informatie over zeilwedstrijden
www.vvvaalsmeer.nlGeraniummarkt in het dorp van Aalsmeer 13 mei 2017
www.aalsmeerflowerfestival.nl  17 en 18 juni 2017
www.westeinderwaterweek.nl  28 juni t/m 2 juli 2017
www.feestweek.nl   3 t/m 9 september 2017 feestweek in Aalsmeer
www.kunstencultuuraalsmeer.nl  Kunstroute 16 en 17 september 2017
Kijk voor het totale aanbod aan aalsmeerse evenementen op www.vvvaalsmeer.nl of download de app van de VVV en zoek op Aalsmeer