Den Helder, een robuuste vesting met een even onuitwisbare als onbetwiste (maritieme) historie en traditie. Puur, stoer en robuust, misschien zelfs een tikkeltje rauw. Dat is Den Helder.

Als poort van Holland biedt het toegang tot een grote verscheidenheid aan verborgen parels, om te wonen, te studeren en te ondernemen. Maar ook om te recreëren, te ontspannen en te genieten van de natuur, het cultureel historisch erfgoed en de gezellige horeca. Den Helder, stad aan zee, met de meeste zonuren, de hoogste zonintensiteit, het grootste aaneengesloten bollengebied ter wereld en een prachtige ligging aan het Unesco Werelderfgoed de Waddenzee.

Kortom; beleven, de blik verruimen, eindeloos verkennen en ontdekken. Het kan en is er allemaal in Den Helder, het hele jaar door, alle seizoenen lang.

Beleef Den Helder cultuur historisch

Foto: Peter van Aalst
Oude Rijkswerf Willemsoord
Een uitje in een stoere omgeving? Bezoek dan de gerestaureerde Oude Rijkswerf Willemsoord. Musea, een jachthaven, een bioscoop, een theater, een casino, diverse restaurantjes waar u heerlijk kunt lunchen, borrelen en dineren; u vindt het er allemaal. Naast de vele faciliteiten die Willemsoord te bieden heeft is het terrein zelf al de moeite waard om te bezoeken, een prachtig cultureel erfgoed met de status van Rijksmonument!

Fort Kijkduin; waar ooit het land werd verdedigd
Treed in de voetsporen van Napoleon en bezoek Fort Kijkduin, onderdeel van de Stelling Den Helder. In het fort vindt u ook een 11-tal schitterende aquaria, met ieder een eigen thema.

Rob Scholte Museum
Oude en nieuwe postmoderne kunst.

Ontdek geheime tuinen
U vindt een Helderse oase bij Oranjerie de Groene Parel. Geniet van rust in de kas vol met tropische planten en de grootste Japanse tuin met stromend water in Nederland. Ook is er een vlinderkas met diverse soorten vlinders.

 Foto: Peter van Aalst

Beleef Den Helder maritiem

Marineschepen en piraten: ervaar het leven aan boord
In het Marinemuseum staat de Marine centraal. Grote aandachtstrekker van het museum is al jaren onderzeeboot de Tonijn.
Oudgedienden vertellen hier spannende verhalen over de Koude Oorlog.
Het museum is ook erg leuk om met kinderen te bezoeken, niet alleen omdat een groot gedeelte van de expositie interactief is, maar ook omdat er tal van ontdekkingstochten zijn.

Overleven op zee
Het Reddingmuseum vertelt het verhaal over de geschiedenis van het Nederlandse reddingwezen op zee.
Ervaar windkracht 10 in een windtunnel en bekijk historische reddingboten, reanimatiemiddelen en originele filmbeelden.
Tevens worden er tijdens het seizoen dagelijks rondvaarten door de binnenhaven van Den Helder georganiseerd met de historische reddingboot Johan de Witt.

Foto: Digidaan

Bereikbaarheid vanuit de haven van Den Helder:
• Vanuit de haven wandelt u binnen een paar minuten de binnenstad in.
• Binnen 10 minuten bent u bij het bus- en treinstation.
• In de binnenstad kunt u een fiets huren bij de Halfords
Op de Oude Rijkswerf Willemsoord vindt u het toeristisch infocentrum van Den Helder waar u terecht kunt voor fiets- en wandelroutes, plattegronden, folders van bezienswaardigheden en informatie over diverse rondleidingen en boottochten.