Het Zuidlaardermeer is een natuurlijk meer op de grens van de provincies Groningen en Drenthe waar recreatie en natuur hand in hand gaan. Met ongeveer 600 ha water is dit het grootste natuurlijke meer in de provincie Groningen. Voor het grootste deel ligt het Zuidlaardermeer in de gemeente Hoogezand-Sappemeer.
Het met uitsluitend groene vergezichten omgeven Zuidlaardermeer is vanuit de noordzijde te bereiken vanaf het Winschoterdiep door schitterende natuur slingerend Drents Diep. Aan de westzijde is het Zuidlaardermeer ontsloten via Leinewijk en Kieldiep; het traject van ‘Turfvaart naar Toervaart’.
Deze sfeervolle vaarroute, oorspronkelijk bedoeld voor het vervoer van turf, brengt u onder andere door het cultuurhistorisch waardevolle dorp Kiel-Windeweer. Dit veenkoloniale lintdorp is in 2006 door het Rijk aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Varend op het Kieldiep kunt u genieten van de authentieke veenkoloniale boerderijen, herenhuizen en arbeiderswoningen van Kiel-Windeweer. Buiten de dorpskern kunt u uw boot aanmeren langs één van de aanlegsteigers.
Via Leinewijk bereikt u het Zuidlaardermeer.


Het Zuidlaardermeer is centraal gelegen in het Noord-Nederlands vaarcircuit en herbergt veel verschillende voorzieningen. Er ligt een prachtig zandstrand met speelvoorzieningen voor kinderen. Bij verschillende horeca- gelegenheden kunt u eten of een drankje nuttigen en genieten van het uitzicht. Als u uw boot aanmeert in één van de jachthavens kunt u vandaaruit wandelend of fietsend de omgeving verkennen.

Bij een bezoek aan het Zuidlaardermeer en omgeving wordt u verrast door de diversiteit van het gebied. Natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Zowel nationaal als internationaal staan het meer en de aangrenzende natuurgebieden bekend als zeer belangrijk vogelgebied. De vogels kunt u spotten vanaf uw boot, maar u kunt ook wandelend of fietsend in deze prachtige natuurgebieden de vogels ontdekken. Misschien ziet u wel een zeearend, met een imposante spanwijdte van meer dan 2 meter, overvliegen. In 2008 zijn bevers in het gebied uitgezet. Een succesvolle introductie. In het gebied is hun aanwezigheid duidelijk te zien: omgeknaagde bomen en takken in de kenmerkende vorm van een potloodpunt. Met een beetje geluk ziet u dit grote knaagdier langs uw boot zwemmen!Op fietsafstand van de havens en aanlegsteigers kunt u gebruik maken van de centrumvoorzieningen van Hoogezand-Sappemeer. Onze gemeente kent 3 kernwinkelgebieden: het hoofdwinkelcentrum De Hooge Meeren in het centrum van Hoogezand, en de winkelcentra in Martenshoek en Sappemeer. Naast winkelen, kunt u lekker uitgaan naar de bioscoop, het vernieuwde theater of een bezoek brengen aan het overdekte zwembad.


Hoogezand-Sappemeer is onlosmakelijk verbonden met scheepsbouw. Op de historische scheepswerf Wolthuis in Sappemeer kunt u zien en ervaren hoe vroeger schepen werden gebouwd. Aan het Winschoterdiep liggen de scheepswerven waar moderne schepen gebouwd worden. Schepen worden langs het Winschoterdiep vanaf een dwarshelling zijdelings te water gelaten, een spectaculair gezicht dat u niet mag missen als u in de buurt bent! Houd hiervoor de lokale media in de gaten!

Bron: Gemeente Hoogezand-Sappemeer